Poland's Minorities in the Transition from Soviet-Dominated Ethnic Nation-State to Democratic Civic Nation-State - Kamusella, Tomasz (spacesofidentity.net, 2003)
Arendt, Hannah. 1951. The Origins of Totalitarianism. New York: Harcourt Brace. Bahlcke, Joachim. 1996. Schlesien und die Schlesier (Ser.: Studienbuchreihe der Stiftung Ostdeutscher Kulturrat, Vol 7). Munich: Langen Müller. Barcz, Jan. 1996. Klauzule dotyczące ochrony mniejszości narodowych w nowych dwustronnych traktatach Polski z państwami sąsiedzkimi. Przegląd Zachodni. No 2. Bauer, Otto. 1924 [1906]. Die Nationälfrage und die Sozialdemokratie. Vienna: Volksbuchhandlung. Bělina, Pavel et al. 1993. Dějiny zemí Koruny české (2 vols). Prague: Paseka. Berdychowska, Bogumiła. 1994. Mniejszości narodowe w Polsce w 1993 roku. Warsaw: Biuro do Spraw Mniejszości Narodowych przy Ministerstwie Kultury i Sztuki. Berdychowska, Bogumiła et al., eds. Mniejszości narodowe w Polsce. Informator 1994. Warsaw: Wydawnictwo Sejmowe. Bielak, F. 1990. Niemiecka grupa narodowa w Polsce. Warsaw: PWN. Blumenwitz, Dieter. 1989. What is Germany? Exploring Germany’s Status After World War II. Bonn: Kulturstiftung der deutschen Vertriebenen. Breytenbach, Willie. 1997 [1996]. Democratisation in Sub-Saharan Africa: Transitions, Elections and Prospects for Consolidation. Pretoria: African Institute of South Africa. Brubaker, Rogers. 1992. Citizenship and Nationhood in France and Germany. Cambridge, MA: Harvard University Press. Byczkowski, Józef. 1976. Mniejszości narodowe w Europie. Wybrane zagadnienia. Opole: Instytut Śląski. Cała, Alina. 1998. Mniejszość żydowska (pp. 245-289). In: Piotr Madajczyk, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Warsaw: PAN ISP. Chałupczak, Henryk and Tomasz Browarek. 1998. Mniejszości narodowe w Polsce 1918-1995. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Dallinger, Gernot, ed. 1997. Datenreport 1997. Zahlen und Fakten über die Bundesrepublik Deutschland. Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung. Datner, Helena and Małgorzata Melchior. 1997. Żydzi we współczesnej Polsce – nieobecność i powroty (pp. 63-82). In: Zbigniew Kurcz, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Davies, Norman. 1991 [1981]. God’s Playground: A History of Poland. Oxford: Clarendon Press. Derrida, Jacques. 1995. Moscou aller-retour. Paris: Éd. de l’Aube. Dixon, Simon. 1990. The Russians: The Dominant Nationality (pp. 21-38). In: Graham Smith, ed. The Nationalities Question in the Soviet Union. London: Longman. Dzhyuba, Ivan. 1998. Internatsionalizm chi rusifikatsya. Kiev: KM Academia. Dziennik Ustaw RP. 1921. No 44, item 267 and no 52, item 334. Dziennik Ustaw RP. 1935. No 30, item 267. European Union Enlargement: A Historic Opportunity. 2000. Brussels: European Commission. Finkielkraut, Alain. 1999 [1996]. Zagubione człowieczeństwo [Polish translation of l’Humanité perdue. Essai sur le XXe siècle]. Warsaw: PIW. Franck, Thomas M.. 2001. Are Human Rights Universal? (pp. 191-204). Foreign Affairs. No 1. Gellner, Ernest. 1983. Nations and Nationalism. Oxford: Blackwell. Gellner, Ernest. 1997. Nationalism. London: Weidenfeld & Nicolson. Gregorovius, Ferdynand. 1991 [1848]. Idea polskości. Dwie księgi martyrologii polskiej [Polish translation of Die Idee des Polentum’s. Zwei Bücher Polnischer Leidensgeschichte]. Olsztyn: Borussia. Herzig, Edmund M. 1990. Armenians (pp. 146-162). In: Graham Smith, ed. The Nationalities Question in the Soviet Union. London: Longman. Hild, Helmut. 1994. Jakie było oddziaływanie Memoriału Niemieckiego Kościoła Ewangelickiego (EKD)? (pp. 106-117). In: Friedbert Pflüger and Winfried Lipscher, eds. Od nienawiści do przyjaźni. O problemach polsko-niemieckiego sąsiedztwa. Warsaw: PAN ISP. Hroch, Miroslav. 1985. Social Preconditions of National Revival in Europe: A Comparative Analysis of the Social Composition of Patriotic Groups Among the Smaller European Nations. Cambridge: Cambridge University Press. Huntington, Samuel P. 1991. The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century. Norman, OK: University of Oklahoma Press. Huntington, Samuel P. 1996. The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order. New York: Simon & Schuster. Jakimczyk, Jarek and Dariusz Kos. 1998. Ślązak to nie narodowość (pp. 1 and 3). Życie. No 66. Jastrzębski, Włodzimierz. 1995. Ludność niemiecka i rzekomo niemiecka na ziemiach polskich włączonych do Rzeszy Niemieckiej (1939-1945) (pp. 11-26). In: Włodzimierz Jastrzębski, ed. Ludność niemiecka na ziemiach polskich w latach 1939-1945 i jej powojenne losy. Bydgoszcz: WSP. Kamusella, Tomasz. 1999. ‘Musisz być albo Niemcem, albo Polakiem’. Polityka ennacjonalizacji a retoryka wielokulturowości na Górnym Śląsku po 1989 roku (pp. 113-124). Sprawy Narodowościowe. No 14-15. Kamusella, Tomasz. [Forthcoming]. Language as an Instrument of Nationalism in Central Europe. Nations and Nationalism. No 2. Kapuściński, Ryszard. 1999 [1982]. Szachinszach. Warsaw: Czytelnik. Kersten, Krystyna. 1992. Polacy, Żydzi, komunizm. Anatomia półprawd 1939-1968. Warsaw: PWN. Kinsky, Ferdinand. 1995 [1986]. Föderalismus: ein gesamteuropäisches Modell. Bonn: Europa Union Verlag. Kohn, Hans. 1946 [1944]. The Idea of Nationalism. New York: Macmillan. Kohn, Hans. 1962. The Age of Nationalism: The First Era of Global History. New York: Harper & Row. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. 1997. Warsaw: Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej. Kowalski, Janusz. 1997. Głos z Kaszub (p. 37). Dziennik Zachodni. No 148. Kulak, Teresa. 1996. Jan Ludwik Popławski – twórca i popularyzator myśli zachodniej przełomu XIX i XX wieku. Ze studiów nad genezą ‘idei piastowskiej’ Narodowej Demokracji (pp. 43-53). In: Wojciech Wrzesiński, ed. Twórcy polskiej myśli zachodniej (Ser.: Rozprawy i Materiały, Vol 153). Olsztyn: Ośrodek Badań Naukowych im. W. Kętrzyńskiego. Kymylicka, William. 1989. Liberalism, Community and Culture. Oxford: Clarendon Press. Kymylicka, William. 1995. Multicultural Citizenship: A Liberal Theory of Minority Rights. Oxford: Clarendon Press. Lemberg, Hans. 1996. Unvollendete Versuche nationaler Identitätsbildungen im 20. Jahrhundert im östlichen Europa: die ‘Tschechoslowaken’, die ‘Jugoslawen’, das ‘Sowjetvolk’ (pp. 581-605). In: Helmut Berding, ed. Nationales Bewußtsein und kollektive Indentität. Frankfurt am Main: Suhrkamp. Lieven, Anatol. 2000/2001. Against Russophobia. World Policy Journal. Winter (cf. www.east-west-research.ac.uk). Lipski, Jan Józef. 1996. Powiedzieć sobie wszysto... Eseje o sąsiedztwie polsko-niemieckim/Wir müssen uns alles sagen... Essays zur deutsch-polnischen Nachbarschaft. Gliwice: Wokół nas and Warsaw: Wydawnictwo Polsko-Niemieckie. Łodziński, Sławomir. 1998. Przekroczyć własny cień. Prawne, instytucjonalne oraz społeczne aspekty polityki państwa polskiego wobec mniejszości narodowych w latach 1989-1997 (pp. 11-82). In: Bogumiła Berdychowska, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Praktyka po 1989 roku. Warsaw: Wydawnictwo Sejmowe. Łodziński, Sławomir. 1999. Problem ochrony Romów (Cyganów) jako mniejszości narodowej (etnicznej) w Europie w latach dziewięćdziesiątych. Perspektywa międzynarodowa i krajowa (pp. 103-134). In: Ewa Nowicka, ed. Sytuacja Romów w Polsce. U nas dole i niedole. Cracow: Nomos. Łodziński, Sławomir. 1999a. ‘Obcy krajowcy’. Perspektywy polityki wobec imigrantów w Polsce (pp. 173-212). In: Sławomir Łodziński and Jan. J. Milewski, eds. Do stołu dla zamożnych. Ruchy migracyjne w Afryce oraz ich znaczenie dla Polski. Warsaw: Instytut Krajów Rozwijających się, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Uniwersytet Warszawski. Łodziński, Sławomir. 2000. Kwestia ochrony mniejszości narodowych w dyskursie publicznym w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. Wstępne rozważania (pp. 351-375). In: Bernard Linek and Kai Struve, eds. Nacjonalizm a tożsamość narodowa w Europie Środkowo-Wschodniej w XIX i XXw./Nationalismus und national Identität in Ostmitteleuropa im 19. und 20. Jahrhundert. Opole: Instytut Śląski and Marburg: Herder-Institut. Louis, Jean-Victor. 1995. The Community Legal Order. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities. Mac, Jerzy Sławomir and Dorota Macieja. 1997. Kiełbasa śląska (pp. 26-27). Wprost. Jul 13. Madajczyk, Piotr. 1994. Na drodze do pojednania. Wokół orędzia biskupów polskich do biskupów niemieckich z 1965 roku. Warsaw: PWN. Madajczyk, Piotr. 1998. Niemcy (pp. 66-109). In: Piotr Madajczyk, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Warsaw: PAN ISP. Magocsi, Paul Robert. 1995 [1993]. Historical Atlas of East Central Europe. Seattle, WA: University of Washington Press. Martín Estébanez, María Amor. 1995. The Protection of National or Ethnic, Religious and Linguistic Minorities (pp. 133-164). In: Nanette A. Newuwahl and Allan Rosas, eds. The European Union and Human Rights (Ser.: International Studies in Human Rights, Vol 42). The Hague: Martinus Nijhoff Publishers. Matelski, Dariusz. 1996. Koncepcja narodowościowa niemieckiej Europy w 1943 roku (pp. 153-192). Sprawy Narodowościowe. No 1 (8). Matelski, Dariusz and Andrzej Sakson. 1995. Od II do III Rzeczypospolitej. Niemcy i mniejszość niemiecka w Wielkopolsce (1939-1995) (pp. 93-132). In: Włodzimierz Jastrzębski, ed. Ludność niemiecka na ziemiach polskich w latach 1939-1945 i jej powojenne losy. Bydgoszcz: WSP. Michna, Ewa. 1995. Łemkowie. Grupa etniczna czy naród. Cracow: Nomos. Mielczarek, Dariusz, ed. 1996. Subsydiarność. Warsaw: Centrum Europejskie Uniwersytetu Warszawskiego. Mirga, Andrzej and Nicolae Gheorghe. 1997. The Roma in the 21st c. Princeton, NJ: Project on Ethnic Relations. Mironowicz, Eugeniusz. 1998. Białorusini (pp. 11-65). In: Piotr Madajczyk, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Warsaw: PAN ISP. Misztal, Jan. 1990. Weryfikacja narodowościowa na Ziemiach Odzyskanych. Warsaw: PWN. Naumann, Friedrich. 1917 [1915]. Central Europe [English translation of Mitteleuropa]. London: P. S. King & Son. Nodia, Ghia. 1998. The Conflict in Abkhazia: National Projects and Political Circumstances (pp. 14-48). In: Bruno Coppieters et al., eds. Georgians and Abkhazians: The Search for a Peace Settlement. Cologne: Bundesinstitut für ostwissenschaftliche und international Studien. Obracht-Prondzyński, Cezary. 2001. ‘Pomerania’ – kaszubsko-pomorskie zwierciadło (pp. 151-162). Przegląd Zachodni. No. 1. Ociepka, Beata. 1994. Niemcy na Dolnym Śląsku w latach 1945-1970 (Ser.: Niemcoznawstwo, Vol 1). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Offe, Claus. 1994. Der Tunnel am Ende des Lichts. Erkundungen der politischen Transformation in Neuen Osten. Frankfurt am Main. Offe, Claus. 1996. Designing Institutions in East European Transitions (pp. 199-226). In: R. E. Goodin, ed. The Theory of Institutional Design. Cambridge: Cambridge University Press. Olejnik, Leszek. 1997. Polityka państwa polskiego wobec Rosjan po II wojnie światowej (pp. 75-92). Sprawy Narodowościowe. No. 2 (11). Osękowski, Czesław. 1994. Społeczeństwo Polski Zachodniej i Północnej w latach 1945-1956. Zielona Góra: WSP. Osmańczyk, Edmund. 1946. Sprawy Polaków. Katowice. Polonsky, Antony. 1975. The Little Dictators: The History of Eastern Europe Since 1918. London: Routledge & Kegan Paul. Porter, Brian. 2000. When Nationalism Began to Hate: Imagining Modern Politics in Nineteenth-Century Poland. Oxford: Oxford University Press. Przeworski, Adam. 1991. Democracy and the Market: Political and Economic Reforms in Eastern Europe and Latin America. New York: Cambridge University Press. Pudło, Kazimierz. 1997. Uchodźcy polityczni z Grecji w Polsce (1948-1995) (pp. 149-152). In: Zbigniew Kurcz, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Reichling, Gerhard. 1986. Die deutschen Vertriebenen in Zahlen (Vol I: Umsiedler, Verschleppte, Vertriebene, Aussiedler 1940-1985). Bonn: Kulturstiftung der deutschen Vertriebenen. Sakson, Andrzej. 1991. Mniejszość niemiecka na tle innych mniejszości narodowych we współczesnej Polsce (pp. 1-24). Przegląd Zachodni. No 2. Sakson, Andrzej. 1998. Stosunki narodowościowe na Warmii i Mazurach 1945-1997. Poznań: Instytut Zachodni. Smith, Graham. 1990. Nationalities Policy from Lenin to Gorbachev (pp. 1-20). In: Graham Smith, ed. The Nationalities Question in the Soviet Union. London: Longman. Stalin, Joseph. 1973. Marxism and the National Question. In: Bruce Franklin, ed. The Essential Stalin: Major Theoretical Writings 1905-1952. London: Croom Helm. Synak, Brunon. 1998. Kaszubska tożsamość. Ciągłość i zmiana. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego. Thornberry, Patrick and Maria Amor Martin Estebanez. 1994. The Council of Europe and Minorities. Strasbourg: Council of Europe. Tismaneau, Vladimir, ed. The Revolutions of 1989: Rewriting Histories. London: Routledge. Tomaszewski, Jerzy. 1985. Ojczyzna nie tylko Polaków. Mniejszości narodowe w Polsce w latach 1918-1939. Warsaw: MAW. Törnquist-Plewa, Barbara. 2000. Contrasting Ethnic Nationalisms: Eastern Central Europe (pp. 183-220). In: Stephen Barbour and Cathie Carmichael, eds. Language and Nationalism in Europe. Oxford: Oxford University Press. Traktaty polsko-niemieckie/Die deutsch-polnischen Verträge. 1991. Bonn: Auswärtiges Amt. Urban, Thomas. 1994. Deutsche in Polen. Geschichte und Gegenwart einer Minderheit. Munich: C H Beck. Vallely, Paul, ed. 1998. The New Politics: Catholic Social Teaching for the Twenty-First Century. London: SCM Press. Wapiński, Roman. 1994. Polska i małe ojczyzny Polaków. Z dziejów kształtowania się świadomości narodowej w XIX i XX wieku po wybuch II wojny światowej. Wrocław: Ossolineum. Watzal, Ludwig, ed. 1995. Menschenrechte. Dokumente und Deklarationen. Bonn: Bundeszentrale für politische Bildung. Wilson, Kevin and Jan van der Dussen, eds. 1995 [1993]. The History of the Idea of Europe. London: Routledge. Zaremba, Marcin. 2001. Symbol obrotowy (pp. 68-70). Polityka. No 5. Zientara, Benedykt. 1996. Świt narodów europejskich. Powstawanie świadomości narodowej na obszarze Europy pokarolińskiej. Warsaw: PIW. Żołędowski, Cezary. 1997. Polacy za granicą. Mniejszości narodowe w Polsce (pp. 25-38). In: Antoni Rajkiewicz, ed. Społeczeństwo Polskie w latach 1989-1996/96. Zagadnienia polityki społecznej. Warsaw: Fundacja im. Friedricha Eberta. Żukowski, Włodzimierz. 1999. Ideologia i polityka wielokulturowości w epoce dojrzewania nacjonalizmu australijskiego u schyłku XX wieku (pp. 169-182). Sprawy Narodowościowe. No 14-15. Żurko, Jerzy. 1997. Łemkowie – między grupą etniczną a narodem (pp. 51-62). In: Zbigniew Kurcz, ed. Mniejszości narodowe w Polsce. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.